Volgens de Chinese geneeskunde heeft alle voeding een energetica die invloed heeft op het lichaam en de geest. Zo zijn er voedingsmiddelen die verkoelend werken of juist verwarmend, versterkend of samentrekkend. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het lichaam in balans blijft maar kunnen er ook voor zorgen dat er ziekte of onbalans ontstaat indien er op de verkeerde manier mee omgegaan wordt.
Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan sinaasappelsap. De energetica van de sinaasappel is verkoelend. Deze vrucht groeit in warme landen om daar de mens van binnenuit te verkoelen. Iemand die snel koud is doet er dus goed aan om ’s ochtends geen sinaasappelsap te drinken maar liever warm perensap met eventueel kruiden.
Goede voeding en een juiste bereiding is nog belangrijker bij het herstel van ziekte. Omdat ieder mens een uniek spijsverteringssysteem heeft is een advies over voeding gebaseerd op uw persoonlijke situatie. We bespreken welke soort voeding het beste bij u past en over de bereidingswijze.
Ook Hippocrates (ca. 460 v. Chr. - 370 v. Chr.), de Griekse arts en kruidergeneeskundige die beschouwd wordt als grondlegger van de Westerse geneeskunde, zag het belang van goede voeding. Hij schreef eeuwen geleden al dat zelfherstel begint bij de juiste voeding: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”.